Zomer in Kassel

28 april – 1 mei 2012

Het zou een lang weekend Opaalkust worden maar de weergoden zijn ons niet gunstig gezind. Week na week zien we niets dan grijze lucht en regen. Ons sinds lang geplande weekendje dreigt letterlijk in het water te vallen en er is zo te zien geen uitweg. Overal in Europa is het van het zelfde laken een broek, behalve dan in de voormalige oostbloklanden en Griekenland, maar dat is toch te ver. De avond voor het vertrek probeer ik op internet de bestemming te vinden met de meeste kans op droog weer. Gevonden! Zaterdag wordt een stralende dag voorspeld in Straatsburg en de dagen erna is wat motregen het ergste wat ons kan overkomen. Oef, het zag er eerst naar uit dat we gewoon thuis zouden blijven maar er is dus hoop.

’s Ochtends voor het vertrek kijk ik nog even de voorspellingen na en ’t is weer prijs. Niet langer motregen in Straatsburg maar buien en onweer. Wat nu? Opaalkust: no-go, Straatsburg: no-go … Nieuw speurwerk op de site van het KMI levert een nieuwe bestemming op: Kassel in Duitsland. Snel wat googlen leert ons dat daar een park en een kasteel zijn, meer hoeven we niet te weten, we zien daar wel verder.

(km-stand bij vertrek: 654 km)

De weg naar Kassel

Dag 1 (za 28 april): heenrit

Nu we een definitieve bestemming hebben, kunnen we de camper laden. Rond half elf zijn we klaar en de baan op. We doen het rustig aan en rijden de zon tegemoet. Exact 6u later komen we aan op de camperplaats in Kassel (Giesenallee 7, 34121 Kassel – N 51°17’33” , E 9°29’15”).  Deze ligt vlak naast een camping (Fulda Camp) en is voldoende ruim om zeker een 14-tal campers te stallen. Onderweg is het weer fantastisch geworden, echt topzomer! De binnenthermometer duidt 34° aan en buiten is het echt heet. Een staanplaats kost 7€/24h. Stroom kost 50cent/kWh. Er zijn echter slechts 10 aansluitingen. Vanavond doen we niets meer, behalve genieten van een mooie avond in het zonnetje. Plots duikt een roofvogel het gras in voor ons, maar voor een mooie foto gaat het allemaal wat te snel en is het wat ver.

Afgelegde weg: 430km (km-stand 1084)

Op de camperplaats

Dag 2 (zo 29 april): Orangerie

Op zondag is hier normaal gezien niets open dus gaan we wandelen in het park (Staatspark Karlsaue) dat vlakbij ligt. Ik ben vooral benieuwd naar het kasteel dat er zou te bezichtigen zijn. Het park is echt prachtig aangelegd met een enorme diversiteit aan bomen en heel veel ruimte. Uiteindelijk komen we terecht bij de Orangerie waar we heerlijk relaxen op het terras onder opnieuw een stralende zon. Van een kasteel is er echter geen sprake, misschien wat verder? In de Orangerie zelf bevindt zich een museum over astronomie.

Orangerie

Meer is hier niet te zien en we gaan de stad verkennen, op zoek naar het infobureau van toerisme. We komen terecht in een moderne stad met veel open ruimte en brede autovrije winkelstraten. Alles is dicht zoals verwacht, ook het toerismebureau. Maria’s oogjes fonkelen al bij het zien van dit shopping paradijs en we beslissen morgen terug te keren. In Kassel bevindt zich ook het eerste permanente theater van Duitsland dat nu plaats biedt aan het Natuurkunde Museum. Het Fridericianum is het allereerste openbare museum gebouw op het Europese vasteland. We keren terug door het park en hebben er uiteindelijk een fikse wandeling op zitten.

Natuurkunde museum

Dag 3 (ma 30 april): shoppen in Kassel

Vandaag brengen we een uitgebreider bezoek aan de stad. Die blijkt inderdaad een waar winkelparadijs te zijn met naast een lange brede autovrije winkelstraat ook nog eens een aantal grote winkelcentra. Ik vind er zelfs 2 modellen TeVa sandalen, waarnaar ik al lang op zoek was, maar nergens meer kon vinden. Uiteraard vind Maria ook wel wat leuks in de vele winkels 😎

Shopping Center

In het toerismebureau koop ik een boekje over Kassel waar ik eindelijk mijn kasteel vind. Dat bevindt zich helemaal aan de andere kant van de stad in het Wilhelmshöhe Palace Park. Het grootste en mooiste bergpark van Europa volgens het boekje. De foto’s laten heel wat vermoeden en we beslissen om zeker snel terug te keren om dit park te bezoeken. Er zijn meerdere kastelen (Wilhelmshöhe Palace, Hercules Monument), watervallen, serres en stallen te zien en nog veel meer.

Dag 4 (di 1 mei): naar huis

Het lange weekend zit er weer op. ’s Nachts heeft het deze keer geregend! Bij het opstaan is er echter geen vuiltje meer aan de lucht en baden we, zoals het hele weekend al, in de zon. Alvorens naar huis te rijden wil ik toch nog een glimp opvangen van dat kasteel! Het wordt een stijle tocht. We dachten eerst dat een volgend bezoekje wel zou lukken per fiets maar we weten nu dat we maar best het openbaar vervoer nemen. De weg klimt zo’n 11 km onafgebroken tegen minstens 4%. Bovengekomen is er jammer genoeg enkel parkeergelegenheid voor gewone auto’s en rijden we noodgedwongen verder na een vluchtige blijk op het Hercules Monument. Net voor de Nederlandse grens eten we een ‘routiers’ maaltijd in een truckstop.

Routiers food

Iets na half zes komen we thuis, nadat we eerst de camper een flinke wasbeurt geven. Met het rijden in dit warme weer is de voorkant immers één en al insektenlijkjes. De tocht verliep bij mooi weer en we zijn blij dat we ook thuis wat zon hebben. Dat zou echter van korte duur zijn.

Afgelegde weg: 850 km (km-stand 1504)

[nextgen_cooliris id=18]

2 gedachten over “Zomer in Kassel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.