Bretagne

20 juli – 6 aug 2014

Dit jaar gaan we Bretagne verkennen. De kat blijft thuis en wordt tijdens onze afwezigheid vertroeteld door Jos.

Ondertussen zijn we opnieuw thuis en ziet de gevolgde route er ongeveer als volgt uit:

de route 2014

km-stand bij vertrek: 18.820 km
km-stand bij terugkomst: 21.162 km
totaal afgelegd: 2.325 km

Dag 1 (zo 20 juli): vertrek naar Mont Saint-Michel

(km-stand bij vertrek: 18.820 km / bij aankomst: 19.491 km) Afgelegde weg: 671 km

Alvorens te vertrekken rijden we nog even langs de weegbrug. Overgewicht: 3560kg!
We laten de extra gasfles thuis en lozen voldoende vers water waarna we uiteindelijk rond 11u veilig de baan op kunnen.

Het weer is de hele rit miezerig met af en toe wat regen. Lange colonnes Nederlanders met sleurhut zijn ook onderweg. Om de eerste dag goed op te schieten, rijden we  langs de Franse tolwegen. We passeren 6x de “péage” voor een totaalbedrag van 46,6€. Na een uitgebreide pauze ongeveer halfweg komen we rond 20u aan op een prachtige camperplaats in Beauvoir (Aire du Mont Saint Michel – Rue Le Reage Du Violet 15
50170 Beauvoir – 48°35’39.4″N 1°30’43.4″W). Daar zullen we 2 nachten blijven staan aan 12,5€ /nacht (water en elek inbegrepen). Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Mont Saint-Michel.

DAG 2 (ma 21 JULI): bezoek MONT SAINT-MICHEL

Als we rond 9u opstaan ziet het er maar grijs en winderig uit buiten maar al heel snel klaart het helemaal op. Vanaf de camperplaats loopt er een goed fietspad langs het kanaal dat recht naar de Mont loopt. Tijdens een fotostop onderweg merk ik dat de autofocus van mijn fototoestel het niet meer doet. Fotograferen met manuele focus is niet zo handig, als dat maar goed komt. Op de Mont treffen we een gigantische mensenmassa aan en ik hoor  dat er uitgerekend die dag ook nog eens 1800 pelgrims zijn toegekomen. Een bezoek aan de abdij laat ik wijselijk aan me voorbijgaan. Na het partijtje over-de-koppen-lopen brengen we op de terugweg een bezoek aan Alligator Bay dat een echte aanrader blijkt te zijn.

DAG 3 (DI 22 JULI): naar Saint-Malo

(km-stand bij vertrek: 19.491 km / bij aankomst: 19.557 km) Afgelegde weg: 66 km

We staan op rond 8u30 en tegen 10u zijn we onderweg naar de volgende bestemming. De eindbestemming van vandaag is Saint-Malo, maar eerst trekken we naar Cancale, het oesterdorp. Onderweg brengen we kort een bezoek aan de kathedraal van Dol-de-Bretagne en rijden we langs Mont-Dol (een rots zoals Mont Saint-Michel maar zonder water er omheen).

Rond 11u40 komen we in Cancale aan op de Aire de Camping Car Ville Ballet en trekken te voet naar het dorp. Aan de kraampjes bij de oesterbanken laat ik me overhalen om voor het eerst in mijn leven oesters te proeven. Het is een leuke ervaring en we bestellen er prompt elk 6 mediums.

Hierna staat een wandeling langs de Sentier des Douaniers op het programma. Het bekendste deel van dit wandelpad ligt bij Perros-Guirec aan de kust van roze graniet maar loopt langs een groot deel van de Bretoense kust, dus ook in Cancale. Het is een prachtige wandeling maar veel langer dan gedacht. Pointe de Grouin, het eigenlijke doel ligt op een paar uur stappen (enkele richting) en daar hebben we niet meer de tijd voor. We stappen van de oesterbanken in Cancale via Pointe du Hock en Pointe de la Chaine tot bijna aan Pointe du Chatry. Heen en terug toch zo’n 2,5 uur stappen.

Rond 18u rijden we verder naar Saint-Malo waar we de volgende 2 nachten verblijven op de camperplaats aan Rue Paul Féval,een grote lelijke parking aan de hippodroom. Een overnachting kost er 7,5€. Oorspronkelijk wilden we overnachten in Camping de la Fontaine maar daar was geen plaats meer. De parking bleek uiteindelijk een veel betere keuze, dicht bij de stad met vanaf 10u elke 20 minuten een gratis pendelbus naar het centrum.

DAG 4 (wo 23 JULI): BEZOEK SAINT-MAlo

Als we rond 8u30 opstaan zien we dat er broodjes te koop zijn aan de ingang van de parking (vanaf 7u30). We gaan gretig op dat aanbod in en doen ons te goed aan verse croissants. Na het ontbijt geraken we met de gratis pendelbus vlot in het historisch centrum van de stad (intra-muros). Saint-Malo is een gezellige pittoreske stad met veel boetiekjes en eethuizen. We lunchen in Le Chateaubriand. In de souvenirwinkels is er geen gebrek aan lokale (Bretoense) specialiteiten zoals macarons, caramel au beurre salé (met fleur de sel), cider, …). Er zijn ook wat historische bezienswaardigheden en mooie zandstranden. Na een wandeling langs de stadsmuren doen we nog een laatste terrasje alvorens de pendelbus terug te nemen. Mijn rugzak puilt uit van de souvenirs voor de thuisblijvers. Voor het avondmaal nemen we lekkere koeken mee terug (far breton en nog iets wat niet uit te spreken valt). ’s Avonds smullen we van een lekkere kaas bij een fles cider.

DAG 5 (Do 24 JULI): NAAR dinan

(km-stand bij vertrek: 19.557 km / bij aankomst: 19.591 km) Afgelegde weg: 34 km

De lucht is alweer grijs als we rond 8u30 opstaan en de barometer voorspelt regen. Tegen 10u30 staan we op de parking van tennisclub Léhon aan de Alléé de la Ferme des Granges in Léhon (48°26’29” N, 2°2’32” W). Vandaar vertrekken we te voet naar het historisch centrum van Dinan. Het weer is ondertussen toch prachtig geworden. In de stad leren we de Bretonse gevulde pannekoeken kennen: galettes. We verorberen allebei een galette “Campagnarde” met een bolée cider. Ook Dinan is een tof stadje en we genieten nogmaals van een leuke dag. We zijn net terug bij “Moby” als een fel onweer losbarst. Ik probeer met succes wat bliksems te filmen.

DAG 6 (vr 25 JULI): NAAR île-de-bréhat

(km-stand bij vertrek: 19.591 km / bij aankomst: 19.699 km) Afgelegde weg: 108 km

Deze keer is het stralend weer als we om 9u opstaan. Vandaag rijden we naar Pointe de l’Arcouest waar de veerboot vertrekt naar het eiland “Île-de-Bréhat”. We vinden een camperplaats op ongeveer 6 km van de Pointe, dichtbij de rotonde op de Rue de Poulgoic (D769) en de D15, aan de noordkant van Paimpol (48°46’58” N, 3°2’49” W). Van een medewerkster van de toeristische dienst vernemen we dat we te laat zijn om met onze eigen fietsen op de veerboot te mogen. Dat mag enkel ’s morgens vroeg (voor 8u30) en je moet ’s avonds een vroege terugvaart nemen (voor 16u) en het kost 15€ per fiets voor de overvaart! Ze willen zo de lokale fietsenverhuur op het eiland zelf stimuleren (13€ huur per fiets).

We fietsen langs de D769 tot aan de veerboot en betalen 9,80€ /pp voor de overtocht. Onze fietsen laten we staan aan de kade. Door de middagpauze moeten we een uur wachten op de volgende veerboot en tegen 14u zijn we dan eindelijk aan de overkant. Het eiland biedt een enorme bloemenpracht. We wandelen tot aan de vuurtoren (Phare du Paon) aan de noordelijkste punt van het eiland. De laatste veerboot naar het vasteland vertrekt rond 19u45. We waren echter verkeerd ingelicht en dachten dat die al rond 18u vertrok. Ons bezoek aan het mooie eiland was dus wat korter dan gepland maar we konden ze toch volop verkennen.

DAG 7 (za 26 JULI): NAAR roze granietkust

(km-stand bij vertrek: 19.699 km / bij aankomst: 19.739 km) Afgelegde weg: 40 km

We staan om 8u op. Vandaag rijden we naar de Côte de Granit Rose (kust van roze graniet). Rond 11u komen we aan op camping Le Ranolien. De staanplaats die we toebedeeld krijgen is duidelijk voor kortverblijf maar we staan toch goed en de camping is perfect gelegen voor opnieuw een wandeling langs de Sentier des Douaniers. Het pad is hier veel beter begaanbaar dan in Cancale. Terwijl ik onderweg overal de rotsen op en afklauter en de omgeving verken, blijft Maria wat lezen in de schaduw. De zon brandt hevig. We wandelen daarna het pad helemaal af tot aan de Phare de Ploumanac’h. We genieten volop van het zicht op de roze granietrotsen.

DAG 8 (zo 27 JULI): luieren

We staan rond 9u op. Het wordt een luierdag. Te voet verkennen we de andere kant van de kust en wandelen langs het kustpad tot aan het “Plage de Trestraou”, een groot zandstrand bij Perros-Guirec. Als we daar aankomen is de jaarlijkse marathonloop net afgelopen en zitten de terrasjes gezellig vol met sporters. Meer valt daar niet te beleven en we laten ons een galette met cider en sangria welgevallen op een terras alvorens naar de camping terug te keren voor een luie namiddag.

DAG 9 (ma 28 JULI): naar Chateau de kerjean / pointe saint-mathieu / Quimper

(km-stand bij vertrek: 19.739 km / bij aankomst: 20.013 km) Afgelegde weg: 274 km

Het wordt een dag waarop we een keer wat meer kilometers afleggen. We moeten naar het meest westelijke punt van Bretagne: Pointe Saint-Mathieu. Sommige bronnen betwijfelen of dit werkelijk het meest westelijke punt is en schuiven een andere locatie naar voor maar we houden daar geen rekening mee. Onderweg bezoeken we het kasteel van Kerjean om uiteindelijk een plaats te zoeken van waaruit we Quimper kunnen bezoeken.

Onderweg regent het regelmatig. Bij het bezoek aan Kerjean hebben we geluk. Het bezoek verloopt bij stralend weer en pas na afloop rond 14u30 begint het opnieuw te regenen. Dit is ook het geval bij het bezoek aan de vervallen abdij en vuurtoren aan de Pointe Saint-Mathieu. Ook daar zijn de weergoden ons gunstig gezind.

Rond 19u30 komen we aan op de geplande camperplaats (Le Relais de Kervoyen in Pluguffan). We beslissen om verder te rijden op zoek naar een plaats die beter gelegen is. De plaats was erg rustig en mooi gelegen maar te afgelegen om vlot Quimper te bezoeken. Het was er ook erg doods en geen kat te bespeuren. Onderweg naar Quimper vinden we een 5-sterren camping gelegen in het park van de Orangerie de Lanniron (Camping Castel l’Orangerie de Lanniron). De camping is niet goedkoop (97€ voor 2 overnachtingen) maar de staanplaatsen zijn erg groot en verzorgd. Er is ook een golfterrein, zwembad en welness. Vandaar de prijs, maar we willen eigenlijk enkel een overnachtingsplaats om de stad te bezoeken. Na het avondeten bekijken we een DVD’tje in Moby.

DAG 10 (di 29 JULI): bezoek aan QUIMPER

We staan laat op vandaag: 10u! Er vertrekt een bosweg aan de ingang van de camping die recht naar de stad leidt. Het is een wandeling van ongeveer 6 km. In Locmaria bezoeken we het museum over faience (“Faïenceries de Quimper”) waarvoor Quimper bekend staat. Quimper zelf is zoals de voorgaande een mooie stad vol winkeltjes en  traditionele vakwerkhuizen. Maria slaagt er ook hier weer in om een leuke outfit samen te stellen (kleedje, sandalen, oorhangers, halsketting) uit het lokale aanbod van boetiekjes. Culinair gaat het haar deze keer iets minder goed af. Het “Assiette Breton” die ze bestelt bij onze late lunch bevat een groot aandeel “Andouilles”. Deze varkensingewanden en maag maken weinig indruk op haar smaakpapillen en het bord blijft half opgegeten staan.

DAG 11 (wo 30 JULI): NAAR carnac / quiberon

(km-stand bij vertrek: 20.013 km / bij aankomst: 20.147 km) Afgelegde weg: 134 km

Deze keer staan we prompt om 8u op. De rit gaat via Carnac, waar we de megalieten van de “Alignements de Carnac” gaan bekijken om te eindigen op het schiereiland van Quiberon. Uiteindelijk is het de bedoeling om het eiland “Belle-Île” te bezoeken.

De menhirs, tumuli (grafheuvels) en andere stenen in de buurt van Carnac blijken erg populair te zijn. Alle parkeerplaatsen in de buurt en de bermen van de wegen staan propvol auto’s. Er is echter een sportcomplex met een paar voetbalvelden in de buurt (Rue du Ménec) waar ik hoop terecht te kunnen. De parkings zijn helemaal leeg en we hebben er alle plaats voor onszelf en toch vlakbij de megalieten. Met de fiets rijden we langs de velden die van de alignements deel uitmaken en we bezoeken ook een tumulus (tumulus de Kercado) en menhir (Le Géant de Manio) in de buurt.

Na dit fietstochtje met prachtig weer komen we rond 15u30 aan op de camperplaats in Quiberon, gelegen vlak aan de Côte Sauvage. Van hieruit brengen we een bezoek aan Quiberon om wat rond te kuieren en de overvaart naar Belle-Île te plannen. ’s Avonds gaan we op de rotsen van deze ruige kust genieten van een prachtige zonsondergang.

’s Nachts word ik badend in het zweet wakker en voel me doodziek. Zo slap als een dweil kan ik me amper bewegen geef bijna over in bed. Heb ik iets verkeerds gegeten? Mijn armen rond een plastiek badje geklemd probeer ik tevergeefs opnieuw de slaap te vatten.

DAG 12 (do 31 JULI): QUIBERON / Vannes

(km-stand bij vertrek: 20.147 km / bij aankomst: 20.198 km) Afgelegde weg: 51 km

We beslissen om vandaag toch niet naar Bell-Île te verschepen. Het eilandbezoek zou ons bijna 100€ kosten aan transportkosten als we de fietsen willen meenemen. In plaats daarvan fietsen we rond het schiereiland van Quiberon en verkennen de wondermooie  Côte Sauvage.

Rond 16u30 rijden we verder naar Vannes waar we rond 18u aankomen op de camperplaats. Deze bevindt zich naast een camping en vereist een speciale toegangskaart. Deze kun je echter ter plaatse via de automaat kopen en is oplaadbaar en bruikbaar in alle camperplaatsen van deze keten. We betalen 25€ (2x 12€ voor 2 overnachtingen en 1€ voor de kaart).

DAG 13 (vr 1 augustus): bezoek aan VANNES

Ook voor het bezoek aan Vannes is er een gratis shuttlebus voorzien die net voor de ingang van de camping/camperplaats vertrekt. We beleven een fantastische dag in deze mooie stad met de nodige natjes en droogjes, souvenirs en uiteraard niet te vergeten een nieuw kleedje voor Maria.

De hele nacht regent het pijpestelen.

DAG 14 (za 2 augustus): naar rennes

(km-stand bij vertrek: 20.198 km / bij aankomst: 20.322 km) Afgelegde weg: 124 km

Om 9u zitten we aan de ontbijttafel. Het is nog steeds aan het regenen. Als we rond 11u vertrekken naar Rennes is de hemel weer helemaal opgeklaard. We moeten lang aanschuiven in een file naar deze hoofdstad van Bretagne. We weten op dat moment nog niet dat het de drukste dag is van de vakantie. Achteraf vernemen we dat er een jaren oud file record gebroken is met meer dan 900 km file op de Franse wegen. Tegen 13u bereiken we dan toch de camping en is het alweer beginnen regenen. We beslissen er opnieuw een luierdag van te maken en blijven de hele dag ter plaatse. In de loop van de namiddag worden de opklaringen tussen de regenbuien stilaan langer en is het bij momenten prachtig weer. We houden ons onledig met lezen, rondwandelen en ’s avonds een paar DVD’tjes.

DAG 15 (zo 3 AUGUSTUS): bezoek aan RENNES

Bij het opstaan om 9u voorspelt de barometer regen. Ook de weer apps geven voor de rest van de week regenweer aan. Het bezoek aan Vannes verloopt echter bij een stralende hemel. De bus is deze keer niet gratis en de halte is aan de oprijlaan naar de camping. De stad lijkt echter een beetje op een spookstad. Het is zondag en alle winkels zijn dicht. Als we de op het stadsplannetje voorgestelde wandelroute volgen zien we dat de stad wel veelbelovend is. Enkel onze planning deugd niet.Tegen de namiddag loopt er al wat meer volk rond en zitten de terrasjes toch vol. De magret de canard die Maria bij de lunch besteld is overheerlijk.

DAG 16 (ma 4 AUGUSTUS): NAAR Vitré en fougéres

(km-stand bij vertrek: 20.322 km / bij aankomst: 20.405 km) Afgelegde weg: 83 km

Ook Vitré is een dode stad met alle winkels gesloten. De wekelijkse sluitingsdag valt blijkbaar op maandag voor de meeste handelszaken. Na de lunch bezoeken we de stad en het kasteel en rijden verder naar Fougéres waar we rond 16u15 aankomen. Aan de voet van het kasteel is een grote gratis parking voorzien voor motorhomes. Daar blijven we overnachten. Ook hier zijn de meeste winkels gesloten en we lopen een beetje verloren door de straten.

DAG 17 (di 5 AUGUSTUS): NAAR Brugge

(km-stand bij vertrek: 20.405 km / bij aankomst: 21.025km) Afgelegde weg: 620 km

Het bezoek aan Rennes, Vitré en Fougéres is een beetje mager uitgevallen. We zijn rond met de geplande bestemmingen en beslissen om iets vroeger dan voorzien naar huis terug te keren. Eerst gaan we nog op bezoek bij zoon Leroy die in Brugge is gaan wonen.

Na te zijn vertrokken rond 10u30 komen we rond 17u30 aan bij Leroy. Daar beleven we een leuke avond met de familie en blijven overnachten op de oprit.

DAG 18 (wo 6 AUGUSTUS): NAAR huis

(km-stand bij vertrek: 21.025 km / bij aankomst: 21.162km) Afgelegde weg: 137 km

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.